Den uppkopplade framtiden är mycket friskare

Inom Sigma har finns en stor mängd kompetenser och den samlade erfarenheten tillsammans med den lokala förankringen gör Sigma konkurrenskraftiga, inte bara i Sverige utan även i resten av världen. Bolagen har hela tiden ögon och öron öppna för nya möjligheter att göra nytta av alla dessa kompetenser och inom alla bolag finns det affärsområdesansvariga med god inblick i marknaden och bra koll på framtida affärsmöjligheter.

Max Kruse, labb-ansvarig på Sigma Connectivity, berättar om de unika labben där det pågår många hemliga projekt.

Ett affärsområde som växer hela tiden och blir större för varje dag är medicinteknik. Flera Sigmabolag är redan verksamma inom detta område och som teknik- och IT-konsulter är Sigma väl rustade för att göra skillnad inom medicinteknik.

I takt med att nya medicintekniska produkter och lösningar ser dagens ljus så skapas hela tiden nya förutsättningar för att behandla, upptäcka och lindra sjukdomar. Medtech kommer i framtiden att kunna förbättra och höja vår livskvalité och ge oss längre och aktivare liv.

Genom att använda digitala verktyg kommer sätten att behandla sjukdomar förbättras och diagnosticering kommer att gå betydligt snabbare. I en kombination av genetisk och artificiell intelligens kommer man hitta problem mycket fortare och den tidskrävande processen för diagnos kan kortas avsevärt. Med dessa nya medicinska tekniker så kommer man helt enkelt att upptäcka långt innan de uppenbara symptomen uppkommer.

För att medicinteknik ska kunna göra den nytta och få den betydelse som den har potential för så krävs det även kompetens för att få applicera uppkopplad teknik i den medicintekniska utrustningen. En kompetens som bara finns på ett fåtal ställen i världen.

Ett av dessa fåtal ställen i världen är Lund och ett av de företag som har denna unika kompetens är Sigma Connectivity som har sitt huvudkontor i Lund. De har tagit stora kliv inom medtech. Vi ville höra mer om detta och hur de tar sig an detta nya och expansiva affärsområde. Så vi begav oss till Sigma Connectivitiy:s kontor på Mobile Heights Center i Lund.

"Det här är en bransch där säkerhet och kvalitet bokstavligt talat handlar om liv och död."

Här träffar vi PA Hedin och Linda Malmgren som hälsar välkommen. PA är affärsområdeschef för medtech och Linda är PR- och kommunikationschef och vi ska snart få en tur runt i deras unika lab. I sig är dessa lab, som är åtta till antalet, inte särskilt unika men det faktum att de finns under ett och samma tak och tillhör ett företag är helt världsunikt. I väntan på lab-turen passar vi på att fråga om PA kort kan beskriva Sigma Connectivity. – Vi är ett produktbolag ”for hire” där vi tar hand om allt från tekniken till affärsutvecklingen, tillverkning och kontroll av massproduktion av våra kunders produkter, säger PA. – Vi brukar säga att vi tar hand om allt, från Post-it-lapp till färdig produkt. Vi är ett unikt utvecklingshus och det finns inte många som oss att anlita, säger PA stolt.

Deras största affärsområde är consumer electronics och de kommer såklart fortsätta att ha fokus där. Samtidigt har medtech blivit ett stadigt växande affärsområde för Sigma Connectivity. – Medicinteknik är en bransch som är väl etablerad och för att jobba oss in här så är det viktigt för oss att bygga upp förtroende och partnerskap med de företag som redan finns i branschen, säger PA. – Vi har redan ett riktigt bra partnerskap med Nolato som är veteraner när det gäller medtech, säger Linda. – Vi fungerar dessutom som R&D-avdelning för de globala medtech-jättarna Ambu, fortsätter Linda.

Ambu är riktigt stora när det gäller sjukhus- och ambulansutrustning och med hjälp Sigma Connectivity:s kompetenser så kommer dessa utrustningar och produkter ta klivet in i den uppkopplade framtiden.

Medtech som bransch skiljer sig ganska mycket från de som Sigma Connectivity jobbar mest med, i det att dessa projekt inte är lika tidspressade och att projekten får ta den tid de behöver för att säkerställa de rigorösa säkerhetskrav som branschen kräver. – Det här är en bransch där säkerhet och kvalitet bokstavligt talat handlar om liv och död, säger Linda. – Det är ju lite skillnad på om vanlig konsumentelektronik skulle sluta fungera eller om en hjärtmonitor skulle sluta fungera som den ska, säger PA.

Ett av de senaste projekten, hjärtmonitorn Coala, är en mix mellan medtech och hemelektronik. Kortfattat är Coala ett uppkopplat stetoskop som spelar in hjärtljudet på bäraren som kan följa resultatet i en app i telefonen. Resultatet går även automatiskt vidare till bärarens hjärtläkare som kan följa patienten och samla in nödvändig information för diagnos. – Coala-projektet är riktigt spännande och produkten är redan ute på marknaden och det går bra, säger PA. – I det här projektet har även Sigma ITC varit delaktiga och det är ett bra exempel på hur vi kan dra nytta av Sigmas kunskapsbredd och kompetenser, fyller Linda i.

"Det finns andra som har dessa labb, men det är egentligen bara vi i hela världen som kan erbjuda alla till sina kunder."

Vi rundar av vårt samtal och beger oss ner en våning där vi träffar Max Kruse som är labb-ansvarig på Sigma Connectivity. Max berättar att han har varit med ända sedan Sigma Connectivity tog över verksamheten och labben. I dessa unika labb pågår en massa projekt som är ganska hemliga och vi får passera åtskilliga dörrar innan vi kommer in till Prototyp-labbet. Verksamheten i labben är omfattande och här jobbar man verkligen med detaljer. Här testas och analyseras allt ifrån kretskortslödningar och montage till ljudkvalitet och antennkapacitet. Här tar de också fram ”proof of concept” för att man lättare ska kunna se hur en ny eller en förändrad produkt kommer att stå sig i konkurrensen. Analys och kontroll av massproducerade komponenter är också ett vanligt uppdrag där labb-kunderna får hjälp med att säkerställa kvaliteten på slutprodukten.

Ett annat viktigt och vanligt uppdrag i labben är ”tear downs” eller konkurrensanalys och patentintrångsanalys. – Framförallt är labben till för att kunna ta fram de produkter som våra kunder efterfrågar men tack vare våra unika labb kan vi även vara proaktiva och komma med förslag på produkt-förbättringar för våra kunders existerande produkter, säger Max med illa dold stolthet. – Det finns andra som har dessa labb, säger Max, men det är egentligen bara vi i hela världen somkan erbjuda alla till sina kunder.

Efter att vi även fått titta in i mekaniklabbet och trådlöslabbet och fått en demonstration av 3D-printerna, tackar vi Max för den spännande rundturen och vi är i ärlighetens namn tagna över den kunskap och kompetens som finns här under ett och samma tak. Och tagna av vilket komplett erbjudande Sigma-bolagen tar med sig ut till sina olika marknader.

Vi avslutar med att fråga PA om samarbeten mellan dem och andra Sigma-bolag, förutom det med Sigma ITC i Coala-projektet. – Inom medtech är dokumentation A och O och är det något Sigma är riktigt stora på, så är det teknisk dokumentation, svarar PA. – Vi får hela tiden frågor av våra kunder om vem som kan hjälpa till med det och det går inte en dag utan att jag får ett samtal från kunder som blivit hänvisade till oss av andra Sigma-bolag, fortsätter PA. Så det verkar som om de olika bolag inom Sigma drar nytta av varandras kompetenser på ett bra sätt.

Vi tackar Linda och PA för att de ville dela med sig av det som händer på Sigma Connectivity:s kontor i Lund.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar