Hur man blir ett dubbelt så bra IT-konsultföretag

Gemensamt för alla Sigma-bolag är strävan att hela tiden blicka framåt och se var förbättringspotentialen finns och hitta lösningarna som gör världen lite bättre. I en traditionellt manlig bransch så jobbas det hela tiden, inom Sigma, för att attrahera fler kvinnor till teknikvärlden. När man ska förbättra morgondagen för kunder och världen runt om, så är det helt enkelt inte ett alternativ att bara använda sig av halva befolkningen. Det är alldeles för många perspektiv och idéer som går förlorade.

Det är en ständig kamp att omvända och jämställa obalanserade branscher. Det är dock en tacksam kamp som, när den vinns, får en rad positiva effekter. Sigma rör sig i en mansdominerad yrkesvärld och är mycket medvetna om svårigheterna i att hitta balansen bland de anställda. Som företag kan man göra en hel del, inte bara inom sitt företag, utan även i skolorna som utbildar våra barn och ungdomar. Där har företag såklart en begränsad möjlighet att påverka men det är absolut nödvändigt att samarbeta med skolor, högskolor och universitet. För det är en lång väg kvar. Idag är fortfarande kvinnor i minoritet bland de studenter som avslutar utbildningen och tar examen som programmerare. Och när underlaget av utbildade programmerare lutar så snett som det gör idag så måste balansarbetet börja långt tidigare. Det är många Sigmabolag som jobbar efter en jämställdhetsagenda och ett av de bolag som tagit flera nytänkande initiativ är Sigma IT Consulting i Göteborg. För att får reda på lite mer om deras arbete med att förbättra balansen tar vi oss till deras kontor på Lindholmspiren i Göteborg.

Efter en kort tur med båt från centrala Göteborg, till stadens nya centrum för innovation och teknik, så kliver vi in på Sigma IT Consultings kontor där Annica Sunnman hälsar oss välkomna. Annica är konsultchef och Business Line Manager för Java på Sigma IT Consulting. Vi går rakt på sak och på frågan varför det behövs fler kvinnor i IT-branschen, svarar hon att det finns flera anledningar, bland annat att det berikar lösningarna som levereras till kunderna. – Det är ingen direkt skillnad på hur en man och en kvinna programmerar. Men det är ju allmänt känt att ju bättre mångfalden är, desto fler nya idéer och infallsvinklar finns det, vilket är berikande för hela verksamheten, säger Annica. – Och de skillnader som finns har mer att göra med personlighet än genus, fortsätter hon. En annan viktig anledning till att Sigma vill rekrytera fler kvinnor är det faktum att behovet av IT-kompetens. – Vi har ett ständigt och skriande behov av IT-konsulter och vi måste jobba medvetet för att få fler kvinnor att välja vår bransch, säger Annica.

"Det är ingen direkt skillnad på hur en man och en kvinna programmerar. Men det är ju allmänt känt att ju bättre mångfalden är, desto fler nya idéer och infallsvinklar finns det, vilket är berikande för hela verksamheten."

Ett initiativ som verkligen böjer i tid är den ideella föreningen Kodcentrum som grundades 2014. Deras kodstugor, som finns i åtta olika städer, introducerar digitalt skapande och programmering för barn mellan nio och 13 år. De drivs av volontärer och sponsorer och kodstugan på Lindholmspiren i Göteborg har förverkligats med stöd från Sigma IT Consulting. Många av volontärerna är dessutom medarbetare på Sigma IT Consulting.

Det knackar på dörren och in kommer Alexandra Stockman. Hon är förutom Java-konsult, Team Lead, Talent Scout på Sigma IT Consulting, även en av eldsjälarna som driver Pink Programming Sundays, som hålls på Sigma IT Consultings kontor. Pink Programming är också en ideell förening och jobbar för att fler tjejer ska börja programmera. Här träffas de ofta på Sigmakontoret på Lindholmspiren, en inspirerande miljö där tjejer som är intresserade av programmering kan känna sig hemma och ha roligt, samtidigt som de lär sig att koda.

Här finns de kvinnliga förebilderna och alla handledarna och inspirationstalarna som kommer på besök är alla kvinnor som själva jobbar som programmerare eller på något vis har en koppling till branschen. Denna mycket populära söndagsaktivitet är till för såväl erfarna utvecklare som de helt utan tidigare erfarenhet. – Vi har 40 platser och det är fullt varje söndag. Och vi har lika många på kölistan varje helg, säger Alexandra med en viss stolthet i rösten. ­– De yngsta som kommer hit är 16 år. Vissa av dessa är helt nya och aldrig provat på att programmera, andra har precis börjat. Men det kommer även lite äldre och redan yrkesverksamma tjejer, så det är en riktigt skön blandning på både personligheter och kompetenser, fortsätter Alexandra. Sigma har en tydlig agenda och prioriterar frågor och initiativ som kan göra IT-branschen mer jämställd. Sigma var en av Pink Programming:s första huvudsponsorer. Idag är de huvudsponsorer tillsammans med Volvo.

"Vår bransch är framtiden och den kommer att kunna påverka så himla mycket i samhället. Att inte ha med kvinnor i större utsträckning i den samhällsutvecklingen är inte bra alls."

Alexandra brinner verkligen för programmering och för det faktum att det behövs fler tjejer i IT-branschen. – När jag började på högskolan visste jag knappt vad programmering var men blev helt fascinerad av det. Man kan ju bygga vad som helst, säger Alexandra entusiastiskt. Hon är också fullt medveten om att det behövs fler tjejer. – Jag en av få tjejer på min utbildning som tog examen och det är ju inte alls bra för framtiden, säger Alexandra. – Vår bransch är framtiden och den kommer att kunna påverka så himla mycket i samhället. Att inte ha med kvinnor i större utsträckning i den samhällsutvecklingen är inte bra alls, fortsätter hon. På vissa högskolor finns det mentorsprogram som går ut på att en högre andel kvinnor ska fullfölja sina utbildningar och ta examen. På dessa skolor vittnar många om att de under utbildningarna kan känna sig utanför och lite ensamma, vilket dessa mentorsprogram är tänkta att råda bot på.

Även på arbetsplatserna är det viktigt att vårda gemenskapen och på Sigma IT Consulting har de sett vikten av kvinnliga nätverk. – Våra nätverk och arrangemang som tex Sigma Smart Women Society är viktiga för sammanhållningen, särskilt för de av våra konsulter som är placerade ute hos kunderna, berättar Annica. SSWS är inte bara för Sigmas kvinnliga medarbetare. Det är ett kvinnligt nätverk med regelbundna träffar som syftar till att inspirera, utveckla, stärka gemenskapen och knyta kontakter mellan kvinnor som jobbar med IT och teknik.

– Med SSWS vill vi visa att det här är en framtidsbransch och att kvinnorna behövs i den, säger Annica. Idag har vi en utmaning att hitta framförallt kvinnliga programmerare.Med tanke på att det bara är 10 % som tar examen så är det en tuff utmaning. För hela Sigma IT Consulting är andelen kvinnor 26 %. Det låter kanske lågt, ändå är det en ganska hög siffra i IT-branschen. Men en siffra som absolut måste öka! Annica menar att det behövs nya sätt för att locka ännu fler kvinnor. Bland annat genom att formulera rekryteringsannonserna så att de på ett ännu tydligare sätt kommunicerar vikten av att kvinnorna hänger med in i IT-framtiden – Och vi måste bli bättre att förmedla vilket stimulerande och kreativt jobb det är, fyller Alexandra i. – Jag får hela tiden nya utmaningar och jag kan ärligt säga att mina möjligheter, när jag går till jobbet om morgnarna, är oändliga, fortsätter Alexandra. Vi tackar Annica och Alexandra för den inblick vi har fått i det inspirerande arbete och det stora ansvar som Sigma IT Consulting tar för att få fler kvinnor till denna, för framtidsutvecklingen, viktiga bransch.

– Ska vi kunna lova kunder och samhället en bättre morgondag så krävs det en bra mix av människor och mångfald. Och kan vi även locka den kvinnliga halvan av befolkningen till vår bransch så kommer vi att bli ett dubbelt så bra IT-konsultföretag, avslutar Annica strax innan vi avrundar vårt besök för att ta båtturen tillbaka över älven.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar