En tydligare diagnos av morgondagen

Vi fortsätter med att bekanta oss med våra medarbetare, våra experter på bättre morgondagar. De som brinner för att hela tiden optimera uppdragen, förbättra produkterna och bidra till en bättre morgondag. Vi tar oss inte långt geografiskt men vi tar ett rejält kliv från elbilar till medicinsk teknik.

Avståndet mellan våra morgondagsexperter är som sagt var inte särskilt långt men när vi möter Bethlehem (Betty) Araya på Sigma Connectivitys kontor i norra Lund så har vi förflyttat oss från transporter av stora fordon till minimala komponenter i medtech-branschens absoluta framkant. Betty är en rutinerad civilingenjör i teknisk fysik. En utbildning hon påbörjade bara tre år efter att hon flyttat till Sverige. Betty är född i Etiopien, uppvuxen i Eritrea men när högre studier väntade, återvände hon till Etiopien. Och efter fyra års universitetsstudier och en Bachelor of applied science vid universitet i Addis Abeba flyttade Betty till Sverige. På vägen mot civilingenjörsexamen var språket ett första hinder. – Men med min studieerfarenhet så gick det ganska snabbt. Jag lärde mig det svenska språket och hur det fungerade på fem månader, det tog lite längre tid att lära sig prata det, berättar Betty med ett stort leende. – Typiskt ingenjörer, fortsätter hon och skrattar. Trots att hon var överkvalificerad valde hon också att läsa matematik på Komvux, bara för att komma in i och lära sig den svenska terminologin. Hon tog även några andra kurser för att lära sig bättre svenska, bland annat historia. Det var en bra strategi och efter ytterligare fyra år av universitetsstudier, tog hon sin civilingenjörsexamen på Lunds Tekniska Högskola år 2000. – Jag kunde ha använt poängen från min utbildning i Etiopien som en del av utbildningen i Sverige men tänkte att det skulle vara bättre att göra en fullständig civilingenjörsutbildning i Lund och på så sätt göra det lättare att hitta jobb i Sverige, säger Betty.

Direkt efter skolan började Betty på Wespot i Lund där hon började jobba med visualisering, kamerateknik mm. En inriktning som hon aldrig lämnat. Lägg där till att hon redan då fick jobba med elektronik, övervakningskameror och andra applikationer för sjukvården. Betty har med andra ord en gedigen bakgrund som gör henne perfekt för rollen som linjeansvarig för medtech på Sigma Connectivity. Vägen till Sigma Connectivity gick som för många andra via Sony Ericsson och den internationella erfarenheten byggdes på rejält när Betty sattes för att bygga upp team och organisation för deras ODM-avdelning i Taipei. Det blev två år i Taipei och när Sigma Connectivity köpte Sony:s affärsenhet följde Betty och hennes kollegor med. – Det kändes helt naturligt att fortsätta i vårt väl sammansvetsade gäng, säger Betty.

Jag tycker verkligen att det är spännande att vara konsult, att hela tiden få möta nya kunder, nya produkter och nya utmaningar ger arbetet en helt ny dimension.

Nu väntade en ny spännande vardag som konsult för Betty, en roll hon gillar. – Jag tycker verkligen att det är spännande att vara konsult, att hela tiden få möta nya kunder, nya produkter och nya utmaningar ger arbetet en helt ny dimension, fortsätter Betty. Hon menar att i konsultrollen kan hon ta med sig sina erfarenheter och framgångar med en kund och applicera det på en annan. – För varje uppdrag blir vi bättre och bättre och vi vet vad vi tar med oss framåt. Men vi vet också vad vi inte vill göra igen och det är lika viktiga erfarenheter, säger Betty.

Idag är Betty linjechef för hela Sigma Connectivitys medtech-enhet. Hon är dessutom Team leader för det ”core team” som jobbar exklusivt med Ambu, som är deras största kund inom medtech. Ett ”core team” är dedikerade en kund och jobbar väldigt nära denna, med regelbundna veckomöten och där teamet förutom de dagliga uppgifterna är proaktiva och tittar framåt och en bra bit förbi morgondagens utmaningar. – Vi har jobbat länge med Ambu nu och har ett mycket bra samarbete. Vår kompetens gifte sig väl med deras erfarenheter från medicinsk utrustning och teknik. Vi kunde inte endoskopi och de kunde inte elektronik och kamerateknik, säger Betty. 

Tillsammans jobbar de nu på att skapa lösningar för marknadens mest avancerade engångskameror. Fördelarna med den här tekniken är enorma, dels för en mer korrekt diagnos men också för att den eliminerar kontamineringsrisken vid användandet. Det finns en utbredd problematik vid desinficering av flergångsutrustning då det generellt sett är näst intill omöjligt att få dem 100 % sterila. – Engångskameror för endoskopi gör enorm skillnad för patientsäkerheten och det ökar också tillgängligheten och därmed antalet patienter den gör nytta för, svarar Betty på frågan om fördelarna med denna teknik.

En av utmaningarna med avancerade engångsprodukter är, förutom att hela tiden förbättra upplösningen på kameradelen, att minimera materialens miljöpåverkan och öka återvinningsmöjligheterna. Så framtiden är klar för Bettys core team, det är att jobba för bättre upplösning, bättre optik som kan ge bättre bildkvalitet. Men också att göra dessa kameror ännu mindre och mer miljövänliga. Idag är själva kameran inte mycket större än ett knappnålshuvud. Men kan trots sin litenhet leverera en upplösning på 400 x 400 pixlar. – Det är ganska litet men jag ser ändå att det finns förbättringspotentialer, säger Betty när hon visar upp den lilla kameran.

Betty brinner verkligen för sitt jobb och tycker det är inspirerande att jobba med något som så tydligt innebär en bättre morgondag för omvärlden. – Att få jobba med medtech och med uppdrag som innebär tryggare sjukvård, bättre säkerhet, bättre diagnoser och större tillgänglighet för alla patienter ser jag som ett privilegium, säger Betty stolt. – Och de framsteg vi gör inom kamerateknik idag inom den här branschen kommer garanterat komma till nytta någon annanstans i morgon, fortsätter Betty.

Alla Sigma-medarbetare och morgondagsexpert ställer sig bakom löftet om att bidra till en bättre morgondag. Och för Betty, så gav tiden då hon jobbade med mobiltelefoner mängder av lärdomar och erfarenheter som gör att hon kan hålla det löftet. – Ända sedan mitt första jobb och mina första uppdrag efter LTH har jag velat jobba med projekt och produkter där min kunskap och kompetens får bidra till att ständigt förbättra för patienter, säger Betty. – Att jobba med mobiltelefoner var kanske inte min dröm men det är dessa år som gör att jag och mina kollegor kan bidra och göra morgondagen bättre för många fler patienter, fortsätter Betty med stolthet.

…Att få jobba med smartare AI-produkter och biometrilösningar som dessutom håller patienternas integritet intakt är spännande utmaningar. Och löser vi säkerheten och det regulatoriska kring insamlande av data så är möjligheterna oändliga.

Framtida drömuppdrag, hur ser de ut?  – Jag är övertygad om att jag hittat drömjobbet och att få fortsätta vidareutveckla vårt erbjudande inom medtech ser jag fram emot. Att få jobba med smartare AI-produkter och biometrilösningar som dessutom håller patienternas integritet intakt är spännande utmaningar. Och löser vi säkerheten och det regulatoriska kring insamlande av data så är möjligheterna oändliga, säger en entusiastisk Betty.

Sigma Connectivitys medtech-team ligger redan i framkant, något som samarbetet med Ambu är ett tydligt exempel på. Men de nöjer sig inte med det utan tar ständigt sikte på nya utmaningar. Och på så sätt bidrar de till att sjukvården kan få ännu bättre, säkrare och mer tillgängliga verktyg. Vilket i sin tur innebär förbättringar för patienterna.

– Vi är hela tiden på väg, för ska vi kunna erbjuda ännu bättre lösningar och produkter i framtiden så måste vi börja jobba med det redan idag, säger Betty när vi avrundar vårt samtal om henne, hennes jobb och hennes roll som morgondagsexpert.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar