Projektledare 4.0

Vi fortsätter vår resa genom Sverige till olika Sigmakontor där vi möter upp med våra medarbetare, våra experter på en bättre morgondag. De jobbar kanske med helt olika saker men de har alla det drivet och den passionen som vi så ofta möter på våra kontor. Ett driv som vi inte bara vill berätta stolt om utan som vi också vill vårda, uppmuntra och hålla liv i.

Vi tar oss till Sveriges trädgård och vidare till Karlshamn där vi hittar Sigma Technology och Rebecca Sebernby på deras kontor ute på Biblioteksgatan. Rebecca är systemvetaren som sadlade om till projektledare, vilket är hennes titel sedan 2019. Rebecca är ursprungligen från Karlshamn och är nu, efter några halvhjärtade försök att lämna staden, havet och skärgården, tillbaka där hon trivs allra bäst. Och då skadar det ju inte att ha ett kontor med havsutsikt. Rebecca tog sin kandidatexamen i systemkonstruktion vid Växjö Universitet 2005. Och via bland annat den storskaliga tryckeribranschen på Strålfors i Ljungby, telecombolag i Ronneby och medicintekniska Gambro i Lund började hon 2017 som team leader och senior systemutvecklare på Sigma Technology i Karlskrona. Rebeccas första uppdrag på Sigma var på ett ledande svenskt telecomföretag där hon agerade product owner och agile team lead. Ett uppdrag som var en av anledningarna till att det blev Sigma, möjligheten att få jobba med stora kunder, avancerade uppdrag och få uppleva en kodfabrik i multiformat.

Men efter nästan 15 år som systemutvecklare var det dags för nya utmaningar och då kändes rollen som projektledare på Sigma Technologys kontor i Karlshamn spännande. Här jobbar de i team på det egna kontoret, även om kontakten med kunden är väldigt öppen och nära. – I vår dagliga morgonrutin med våra ”Stand up”-möten så är det inte helt ovanligt att vi har med oss kunden på dessa, säger Rebecca om deras samarbete med kunderna.

I rollen som projektledare ingår det att sitta med i flera olika utvecklingsteam men där de har en gemensam inriktning. – Vi har sett att det finns ett stort behov bland våra kunder att lyfta gamla plattformar till modernare och att samtidigt effektivisera och digitalisera flöden och processer, berättar Rebecca. Många företag har ett skriande behov av att haka på digitaliseringsresan för att kunna behålla sin konkurrenskraft. – Det är därför som vår inriktning har landat i industri 4.0 där vi kan hitta och tillämpa teknik som kan hjälpa till att effektivisera flöden och processer hos våra kunder, berättar Rebecca. Med Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen är målet den digitaliserade och uppkopplad fabriken, den smarta fabriken.

Så mycket av Rebecca och hennes kollegors arbete består i att förbättra, effektivisera och framtidssäkra processer och systemlösningar. I en del fall kan man säga att de återvinner lösningar, behåller logiken men att de lyfter dem till ny modernare teknik och plattformar samtidigt som de öppnar upp med API för att möjliggöra smidiga integrationer. En annan del av jobbet är att integrera och koppla upp maskinerna så att man kan samla in data och få beslutsunderlag i realtid och på så sätt ha möjlighet att styra om produktionsprocessen efter behoven som uppstår.

Rebecca berättar om ett pågående uppdrag där de bygger en plattform, en HUB, som ska knyta samman organisationen, återförsäljare och slutkunder. Och på längre sikt även knyta kundernas maskiner till HUB och där kunna se och analysera data i real-tid. – En vision för framtiden är att vi ska kunna förutse serviceintervaller och på så sätt automatisera flödet av serviceåtgärder som tilldelas serviceteknikerna per automatik, säger Rebecca.

Jag kan känna en enorm trygghet i att våra lösningar håller en hög kvalité i de leveranser och uppdrag vi genomför.

Men det är inte bara digitaliseringsprocesserna som står i fokus för Rebecca och hennes olika team, det blir även en hel del produktutveckling, vilket är ett naturligt och logiskt steg vid en digital omställning. – Vi har hjälpt kunder att förnya deras produkt med såväl ny hårdvara som med tillhörande mjukvaruapplikation, säger Rebecca om deras möjlighet att hjälpa kunderna med deras produktutveckling. Det visar också vilka positiva effekter en omställning till 4.0 kan innebära för ett producerande bolag. – De flesta som jag har nöjet att jobba med här på kontoret har alla mellan 15 och 20 års yrkeserfarenhet och vilket gör att det finns en stor och gedigen kunskapsbank att tillgå för de olika projekten, säger Rebecca. Hennes roll som projektledare sätter henne som ett nav mellan kunderna och utvecklingsteamen med ansvar för dokumentation, rapportering, kravställning, kvalitetssäkring, budget och se till att tidsramarna följs. – När man då jobbar med ett så erfaret team som alla har sån koll på hur man bäst gör saker, hur lång tid det kommer att ta och vad det kommer att kosta gör att jag kan känna en enorm trygghet i att våra lösningar håller en hög kvalité i de leveranser och uppdrag vi genomför, säger Rebecca med en viss stolthet i rösten.

Som med alla större omställningar så innebär det ett stort och omfattande arbete i ett inledande skede. Och digitalisering är inget undantag. Men när ett system väl är uppkopplat så är det lätt att integrera dem i ett större sammanhang. – Ett uppkopplat system har egentligen inga begränsningar för vad vi kan göra, hur väl de kan optimeras och vad de kan utvecklas till, säger Rebecca. – Men man måste ta jobbet i början på projektet och analysen som görs då måste göras grundligt och noga, fortsätter Rebecca.

Digitalisering medför enorma möjligheter att utveckla en ny, smartare och mer hållbar industri i Sverige. Att kunna analysera och optimera processer, energiförbrukning och resurser är en väg mot hållbar industri. I takt med digitaliseringsprocesser, utveckling av produktionsteknik och med en högre grad av automatisering i tillverkningsindustrin blir lönekostnader mindre avgörande. – Den största fördelen är ju att den smarta fabriken faktiskt blir billigare och effektivare att driva, svarar Rebecca. – Vilket i sin tur innebär att svensk tillverkningsindustri kan plocka hem produktion och konkurrera med lågkostnadsländerna, fortsätter Rebecca.

Jag gillar verkligen att jobba med dessa projekt där vi som systemutvecklare kan bidra till och ta ett större ansvar för effektivare och renare tillverkningsprocesser.

Fördelarna radar upp sig under samtalet och den smarta fabriken som tillverkar produkterna där kunden finns lämnar ju även ett mindre koldioxidavtryck efter sig. Och visst hade det väl härligt att återigen se Made in Sweden stämplat på den där klassiska produkten. Den som en gång uppfanns och designades någonstans i en innovativ fabrik i Småland. Men framförallt så kan det inte talas tillräckligt om den gröna aspekten av industri 4.0. – I våra system får vi kontroll på fabrikens såväl yttre som inre miljö och kan då beräkna och se alla utsläpp och energiförbrukning i realtid och på detta sätt hitta energitjuvarna och minska dem, berättar Rebecca. På så sätt så är ju Rebecca och hennes team absolut med och bidrar till en bättre morgondag där fabriken som så länge varit en symbol för dålig miljö, rent av kan få bli en ny symbol. En symbol för optimering och renhet. – Jag gillar verkligen att jobba med dessa projekt där vi som systemutvecklare kan bidra till och ta ett större ansvar för effektivare och renare tillverkningsprocesser, säger Rebecca.

Det verkar som att Rebecca har hittat rätt plats och rätt uppdrag för när hon svarar på frågan om framtida drömuppdrag så är de väldigt lika dem som hon nu jobbar med. – Jag gillar verkligen att jobba med totala åtaganden och att skissa fram lösningarna tillsammans med kunden som då gärna tillämpar den allra senaste tekniken, svarar Rebecca på hur drömjobbet ser ut. – Jag är också väldigt nyfiken på att undersöka och arbeta fram nya affärsmodeller, som följer med industri 4.0, och är kopplade till den senaste tekniken och applicera dem för våra kunder, fortsätter Rebecca. Smarta uppkopplade produkter förses med sensorer och inbyggda system. Produkterna genererar i sin tur en mängd olika former av data som har stor potential att användas i produktutveckling och omvandlas till nya smarta tjänster. Snabba effektiva dataanalyser kan komma att få en stor betydelse och viktig roll i industrins affärsmodeller framöver.

Viljan att skapa lösningarna som bidrar till en effektivare industri och smartare fabriker är tydlig när vi bekantar oss med Rebecca och Sigma Technology i Karlshamn. Kompetensen och erfarenheten är gedigen här och alla lagdelarna sätts samman på ett optimerat sätt av en driven projektledare. En projektledare 4.0.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar