Delar med sig av kunskap och inspiration för en bättre morgondag

I vår serie där vi får lära känna våra experter för en bättre morgondag lite bättre, är det nu dags för oss att lämna Sverige och resa i österled. Vi åker till Ukraina där vi vill träffa och lära oss mer om hur en expert på en bättre morgondag tar sig an sina dagliga utmaningar. Och hur det är att arbeta på ett svenskt företag i Ukraina, ett företag som hjälper sina kunder att ta deras digitala produkter och mjukvaruutveckling till nästa nivå.

Vi är inne på det andra året med en global pandemi och att resa numera är oftast lika med att delta i ett Teams-möte. Så i stället för att åka hela vägen till Kharkiv, Ukraina, startar vi datorn och säger hej till Anna Boiko. Anna tog sin examen i informationsteknologi vid Kharkiv National University. Hon har också en andra examen i engelska från Kharkivs pedagogiska universitet. Trots sin unga ålder har Anna arbetat som kundansvarig och projektledare i över 13 år. – Under det gångna året har jag, förutom att vara projektansvarig för vår största kund, fått ytterligare en roll, så nu är jag både programchef och ansvarig för våra partnerprodukter på Sigma Software, säger Anna om sitt nuvarande arbete.

När Anna studerade engelska och pedagogik vid universitetet insåg hon att det var något hon gillade och att hon hade en fallenhet för att utbilda andra människor, dela kunskap och erfarenhet. – Båda mina föräldrar är lärare och även om jag inte hade som mål att bli lärare, det var inget för mig, ville jag ändå anta ett mentorskap för andra människor, säger Anna om att dela kunskap och inspirera andra. När Anna började arbeta och hade samlat på sig lite mer erfarenhet blev hon snart aktiv och engagerad i att ta fram utbildningsprogram och utveckla uppgifterna för praktikanterna. – Jag har varit mentor för ganska många projektledare och det är väldigt givande att få följa dem, se dem växa inom sitt område, säger Anna.

Anna är en entusiastisk person med mycket energi och ett starkt driv. En av hennes främsta egenskaper som ledare är hennes förmåga att motivera, inspirera och stärka sina medarbetare. Hon tar ofta på sig ledarrollen i en grupp eller ett sammanhang. Redan som ung student arrangerade hon flera utlandsresor för sina klasskamrater och jobbade också som ledare på ett sommarläger. – Jag älskar verkligen att motivera människor och jag gillar att vara en aktiv i ett team, arbeta tillsammans och bygga något bra, säger Anna. Anna gillar det ansvar som följer med ledarskapet och hon tycker att projektledare såväl som projektansvariga ska ta det ansvaret när de arbetar med ett team och motivera dem till att göra ännu bättre ifrån sig.

Anna började arbeta på Sigma Software 2014 efter att startup-bolaget hon jobbade för aldrig riktigt tog fart. – Det var egentligen ingen dålig företagsidé, men investerarna stod inte fast vid sina åtaganden och pengarna tog slut innan vi kunde få det att ”flyga” på egen hand, säger Anna om att gå från en liten arbetsgivare till en stor, etablerad och stabil. Anna drogs till Sigma för stabiliteten och deras mycket goda rykte på den ukrainska arbetsmarknaden. – Bortsett från det trygga och stabila, gillade jag verkligen företagskulturen och andan, och att företaget var resultatorienterat och allt annat än byråkratiskt. Jag gillade också att företaget stöttar kreativitet och inte detaljstyr hur man ska göra sitt jobb, säger Anna om det som gjorde att hon sökte sig till Sigma Software.

Jag älskar verkligen att motivera människor och jag gillar att vara en aktiv i ett team, arbeta tillsammans och bygga något bra.

För fem år sedan började Anna arbeta som projektledare för en grupp på fem personer i ett nytt spännande projekt för DanAds som tog fart direkt och bara fortsatte att växa. De behövde snart fler utvecklare och projektledare för att hantera alla inkommande förfrågningar i det ständigt växande projektet. När projektgruppen blev fler fick Anna rollen som kundansvarig och en stund senare även utvecklings- och programansvarig. Under hennes ledning växte kontot ännu mer och de är nu över 100 personer som arbetar med DanAds.

DanAds produkt är en annonseringsplattform som är en white label-lösning och som används av flera världsledande medievarumärken, såsom Bloomberg Media, Hearst Magazines, NewsCorp, Expedia och TripAdvisor, bara för att nämna några. Precis som i resebranschen, där du köper din flygbiljett själv online, kan du nu boka annonsutrymme online utan att behöva involvera en mediabyrå. – Självbetjäningstekniken gör att vi kan spara tid och energi men det blir också mer korrekt och kontrollerat. Ju fler människor som är involverade i processerna, desto högre är risken för den ”mänskliga faktorn”. Med rätt teknik och UX på dessa plattformar elimineras dessa risker, säger Anna om fördelarna med denna utveckling. – Vi har en nära relation och ett nära samarbete med DanAds och jag är väldigt stolt över att vara en del i deras verksamhet och min roll som programansvarig för det här projektet, säger Anna om deras framgångsrika samarbete med DanAds.

Enligt Anna är meningen med all teknik att göra våra liv enklare och bättre, så att vi kan koncentrera oss på det som verkligen betyder något, som att tillbringa tid med familj och vänner, vara kreativa, hålla oss friska och sträva efter våra drömmar och mål. – Tekniken ska ta hand om sådant som tar upp vår tid, men som inte gör oss glada eller tillfredsställda, säger Anna. 

Just nu, i Ukraina, finns ett stort fokus på digitalisering, inte bara från företag och näringsliv utan även staten har fullt fokus på digitalisering. Anna, som har rykande aktuella erfarenheter, hon fick barn för fyra månader sedan, berättar om den nya och snabba processen för att få ett födelsebevis för ditt barn. Något som tidigare var ett byråkratiskt och långsamt förfarande. – Innan var du tvungen att gå till ett särskilt statligt institut, där du väntade i långa köer, fyllde i formulären manuellt. För att sen komma tillbaka en annan dag för att hämta upp det. Man skulle lägga tid på att åka in till stan, fastna i trafiken, leta parkeringsplats, stå i kö etc. Kan du tänka dig att göra allt detta med en nyfödd i famnen? Idag kan du göra det här online i hemmets lugna vrå, säger Anna om hur teknik på ett konkret sätt skapar en bättre morgondag för oss människor. – Här på Sigma finns en stor variation av karriärmöjligheter och olika sätt att växa och utvecklas. Vårt företag växer ständigt och du växer med det. Att kunna anta nya utmaningar, provköra idéer i ett varmt arbetsklimat med god laganda ligger i vårt DNA, vilket jag tror är grunden för att kunna lova en bättre morgondag, säger Anna på frågan om vad Expect A Better Tomorrow betyder för henne.

Här på Sigma finns en stor variation av karriärmöjligheter och olika sätt att växa och utvecklas. Vårt företag växer ständigt och du växer med det.

Som chef för partnerprodukter på Sigma Software kopplar Anna samman nätverket av kunder med representanter för deras olika partnerprodukter. Genom att föreslå och använda välkända kvalitetspartnerprodukter, som hennes medarbetare arbetat med tidigare och där de känner systemen väl, kan de leverera ett snabbare och bättre resultat för kunderna, optimera utvecklingsinsatserna och förkorta tiden till lansering. – Det är lite av återvinning. Det är ingen mening att utveckla något från grunden om det gör samma sak som andra fungerande system redan gör. I stället är det viktigt att hitta sätt att återanvända befintlig teknik, kombinera den med kreativt kunnande och en ny användarupplevelse, säger Anna på frågan om de framtida trenderna inom partnerprodukter.

Att få vara kreativ och para ihop system och digitala lösningar som företagen i deras nätverk gör, är något som Anna ser fram emot att göra mer av i framtiden. Att ta väletablerad kunskap och kompetens, kombinera dem för nya lösningar. Lösningar som Anna hoppas ska skapa en ännu bättre morgondag än när de först utvecklades och lanserades.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar